Blogg

Varför inte pröva nya sätt?

Borås växer så det knakar och i sommar firar vi att invånarantalet passerat 110 000. Att staden växer innebär att det även knakar i både förskolans och i skolans lokaler, eftersom lokalerna fylls till brädden med barn. Vi politiker får höra att det tar väldigt lång tid att bygga och om det inte finns detaljplanelagd mark måste den först planläggas och då tar det ännu längre tid.

Idag tar det ca 18 månader från första spadtag till invigning, när kommunen bygger förskolor. Ska det verkligen behöva ta så lång tid i alla lägen? Det är en fråga jag funderat över. Därför blev jag intresserad när jag fick kännedom om att vår grannkommun, Svenljunga, bygger förskolor på ett annat sätt än vi gör i Borås.

Igår (9 maj) var jag och hälsade på min partikamrat Johan Björkman, som är oppositionsråd i Svenljunga. Tillsammans med en representant från det lokala byggbolaget besökte vi två av deras nybyggda förskolor. Svenljunga har, liksom Borås, varit tvungna att på kort tid få fram fler förskoleplatser genom nybyggnation. För att göra det har man byggt prefabricerade förskolor, så kallade modulhus. Byggnationen tar runt 75 arbetsdagar – vilket är fantastiskt snabbt. Produktionskostnaden har blivit lägre jämfört med att bygga på plats och över tid har Svenljunga blivit en bättre beställare av förskolelokaler. De funderar över barnens innemiljö genom att t ex beställa tysta material och fundera över vilka ljudabsorbenter i tak som är de bästa på ljuddämpning.  De har också funderat över vilka utrymmen som behövs för förskolans behov. Inte bara pedagogiska behov, utan också vilka övriga utrymmen som krävs. De har även funderat över vilka material som används utvändigt, såsom vägg- och takmaterial, för att hålla nere underhållskostnaderna i framtiden. Svenljunga har på kort tid kunnat erbjuda familjerna förskoleplatser.

Efter besöket i Svenljunga konstaterar jag att deras nya förskolor utvändigtser ut som vilken förskola som helst och invändigt är upplevelsen likadan. Efter samtal med både rektor och pedagoger kan jag konstatera att de är nöjda med sina nya lokaler. En fråga dyker upp i mitt huvud och jag får ställa den till de rödgröna – varför inte pröva det här i Borås också?